Vznikl lidový tribunál pro vraždy novinářů, chce zviditelnit nízkou ochranu „nepohodlných“ novinářů

Novináři po celém světě jsou zabíjeni jednoduše proto, že ohlásili zprávy. Nově založený lidový tribunál pro vraždy novinářů  v Haagu má zviditelnit selhání odpovědných států a institucí za vraždy „nepohodlných“ žurnalistů, kteří jsou po celém světě ohrožováni nebo dokonce zabíjeni kvůli tomu, že dělají svou práci.

„Za posledních třicet let bylo ve světě zabito 1400 novinářů. 91 % případů přitom zůstalo oficiálně nevyšetřeno,“ upozorňuje výbor na ochranu novinářů. Organizace Free Press Unlimited, Výbor na ochranu novinářů a Reportéři bez hranic (RSF) zorganizovaly úvodní slyšení tohoto tribunálu několik dní poté, co byla v Mexiku zabita dvojice novinářů, u příležitosti mezinárodního dne ukončení beztrestnosti za zločiny na novinářích 2. listopadu.

Úvodního slyšení se zúčastnili mezinárodní média a právní experti. Celý proces se streamoval online a záznam i se všemi podklady a dokumenty je přístupný na oficiálních stránkách tribunálu (zde).

„Lidový tribunál pokrývá šestiměsíční časový rámec, přičemž po úvodním slyšení budou následovat tři slyšení v konkrétních případech a závěrečné slyšení 3. května 2022 – Světový den svobody tisku,“ uvedla organizace RSF. 

Přehled slyšení

případ  datum  místo
Vražda novináře Lasantha Wickrematunga (1958-2009) 12. – 13. ledna 2022 Haag
Vražda novináře Nabila Al-Sharbaji (1986-2015) 16- 17. února 2022 Haag
Vražda novináře Miguela Á. Lópeze Velasca (1956-2011) 23. – 24. března 2022 Mexico
Závěrečné slyšení 3. dubna 2022  Haag

 

Haagský tribunál se má při jednotlivých kauzách zaměřovat na rizika, která novináři podstupují, na nespravedlnost při řešení těchto kauz včetně umlčování svědků a dalších nezákonných aktivit a na dopad beztrestnosti na oběti a novinářskou komunitu. Všechna následující slyšení se budou streamovat a záznam z nich bude zveřejněn na webu tribunálu.

„Nemáme moc poslat někoho do vězení (…) Můžeme ale říci, jak se co stalo, v jaké zemi panují pořádky, které to umožnily, a případně která instituce je odpovědná (…) že nebylo spravedlnosti učiněno zadost,“ uvedla pro Voice of America Almudena Bernabeuová, hlavní žalobkyně haagského tribunálu. Přestože tribunál právně nemá žádnou moc, jeho cílem je vytvářet tlak na instituce, které mohou dopadnout a potrestat odpovědné osoby.

„Každý týden je zabit novinář. Zabíjení pravdy je nejbezpečnějším zločinem na světě – v osmi z deseti případů jsou vrazi osvobozeni,“ lidový tribunál pro vraždy novinářů.

Přidat komentář